Go to ...

RSS Feed

23.07.2024

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА РЕПУБЛИКАТА


Темата тази седмица – Президентът се обърна към народа

Според Конституцията на Република България президентът е държавен глава и олицетворява единството на нацията. Той представлява държавата в международните отношения. Въпреки тези значими функции на президентската фигура, сред българската общественост доскоро бе разпространена тезата, че неговата роля е преди всичко представителна, отколкото реално въздействаща върху политиката и обществеността. Настоящият български президент обаче успя да опровергае това клише.
Още с встъпването си в длъжност Румен Радев показа, че ще бъде различен от своите предшественици. Той не се притесни да налага вето всеки път, когато притежава аргументи, противопоставими на възгледите на законодателя. Въпреки че в повечето случаи президентското вето се отхвърля от народните представители, Радев не се притеснява да продължава да използва това си правомощие, превръщайки го в мощно средство за обществено въздействие. Социологическите проучвания показват, че всеки път, когато народните представители отхвърлят аргументирано и подкрепено от общественото мнение президентско вето, техният рейтинг спада за сметка на този на президента.
Настоящият български президент се откроява от своите предшественици и по начина, по който реагира на обществените проблеми. Често изразените от него позиции са коренно противоположни на позициите и действията на изпълнителната власт и парламентарно представените политически сили. Тези действия на държавния глава разбиват закостенялото схващане за единствено представителните предназначения на президентската институция. Радев се превръща в една от най-ярките личности, влияещи върху обществения живот.
През изминалата седмица президентът Радев изпълни със съдържание едно от конституционните си правомощия, което досега мнозина българи смятаха за символично. На 4-ти февруари държавният глава отправи обръщение към своя народ и Народното събрание. Словото му разтърси обществото и политическите партии из основи. Чрез него президентът Радев очерта апокалиптична картина за българската нация и държавност, въз основа на която сне доверието си от правителството. Той призова за обединение на младите и възрастните, просветените, честните и отрудени българи, които да възродят България.
Няма действащ български политик или институционален представител, който през последните 30 години да е отправял подобна катастрофална критика към управляващите, обвинявайки ги в погубване на родината! От висотата на президентската институция разтърсващите слова отекнаха дълбоко в обществеността и политическия елит на страната. А те – граждани и политици, сякаш за да покажат кой е един от най-големите недостатъци на българите, отново се отзоваха, залагайки на разделението!
Политиците отново показаха, че най-добре умеят да задълбочават проблемите в българското общество. Вместо, макар и със смекчаваща критика, да се опитат да се съсредоточат върху разрешаването на обществените проблеми, те продължиха да очертават дълбоките линии на разделение. В тази си вредоносна дейност те използват заучени деления на всякакви „фили“ и „фоби“. Повечето политици продължиха да критикуват всеки, който се осмелява да назове значим обществен проблем или да критикува светлото европейско бъдеще на държавата ни. Много политически и обществени деятели показаха, че не могат да различат или не искат да възприемат критичното говорене от циничното поругаване.
На този фон изпъкна зрялата реакция на българското общество. Думите на президента кънтят в съзнанието на българина. Във всяко българско семейство, институция или място, където има българи, президентското обръщение е основна тема на разговор. Фейсбук ясно показва какво е отношението на народа към споделената позиция, така че мълчанието на социолозите никому не липсва. Площадът също се раздвижи … Някой от високо най-после каза: „Царят е гол!“.
На къде вървим? Ще продължим ли да се делим и самоизяждаме?!
Можем ли да погледнем истината в очите и да я признаем?!
Време е за равносметка!
Време е за осъзнаване!
Славната история не може да бъде единствено мерило за българския народ, докато над него тегнат неразрешени проблемите на съвременността!

 

д-р Георги Михайлов

 преподава право в

Югозападен университет „Неофит Рилски“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *