Go to ...

RSS Feed

23.07.2024

„РЕФОРМА ЩЕ ИМА АКО И КОГАТО КАЖЕ ЦАЦАРОВ“


Поредица от доклади и решения на ЕК, СЕ и ПАСЕ в последните месеци , с които се налагат глоби и санкции, продължава мониторинг, огласяват данни за разследвания на неправилно разходвани европейски средства , ясно показват промяна в отношението на ЕС към държавите с висока корупция.
България официално заема първото място в тази срамна класация.
Не по- трагични са резултатите и по отношение на изискванията за върховенство на закона.
Оплитайки се в неразбираеми фрази и алогични изречения, т.н. министър на правосъдието се опита под формата на реформа уж в изпълнение на препоръките на ЕК, да бетонира Главния прокурор.

И днес срещу председателите на върховните съдилища и Главния прокурор може да се образуват наказателни производства ОТ ВСЕКИ ПРОКУРОР КОЙТО ПРЯКО Е ПОДЧИНЕН НА ГЛАВНИЯ.
Т.е. Главният прокурор може да отмени всеки акт на останалите прокурори.
Главният прокурор е фактически недосегаем, защото е върхът на вертикално подчинената прокуратура.

Кирилов предложи тези разследвания да са възможни след решение на Пленума на ВСС, който се състои от 25 члена, от които само 5 съдии.Половината са избор на Народното събрание.Главният прокурор , за разлика от председателите на съдилищата, комуникира пряко и редовно с висшите органи на изпълнителната власт.Прокуратурата винаги и срещу когото си поиска може да образува досъдебно производство и това НЕ ПОДЛЕЖИ НА СЪДЕБЕН КОНТРОЛ.

В Конституцията съществуваше възможност Президентът да освободи Главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС при определени условия.Сега този текст е отменен.

Кирилов или няКОЙ предлага основен фактор, който да преценява и решава в такива ситуации да бъде ВСС.

Преди дни СЕ и ПАСЕ коментираха точно този въпрос – че влиянието на Главния прокурор и прокурорите във ВСС е решаващо, което е индикация за свръх независимостта на Цацаров / или следващият на неговото място/

Кирилов излъга българите – че мерките, препоръчани от СЕ касаели “ тримата големи“.Излъга два пъти.СЕ два пъти го опроверга.
Кирилов обаче невъзмутимо продължава – защото целта е да падне мониторинга върху съдебната система, да се бетонира Главния прокурор и съответно управлението на ГЕРБ.

„Реформа ще има ако и когато каже Цацаров“- думи на Борисов към бившия правосъден министър Хр.Иванов.

Само че, както се вижда, Юнкер ще си отиде безславно, а с него и толерирането на престъпленията на управляващите , вкл. на всички структури, управляващи или контролиращи разходването на европейски средства.

.ЕС се променя.Всички разследвания на ЕК за неправомерно усвоените европейски средства ще се предоставят на европейската прокуратура.Съвсем естествено е първи по време да са кражбите в най – корумпираната европейска държава.Констатации, а и сигнали има предостатъчно.

Остава малко време.И за ТЯХ и за нас ще е мъчително.Но края на изпитанията ще е различен!

 

 

 

 

 

 

 

 

Румяна Чаналова

юристка – съдия наказателен състав

 в Софийски Градски Съд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *