Go to ...

RSS Feed

20.05.2024

МВР – НУЖНА ЛИ Е РЕФОРМА?


Реформите в Сингапур започват през 1970-а година когато е уволнена цялата полиция. Ли Куан Ю, който управлява града-държава до 1990-а, с право мисли, че ако някой е свикнал с подкупите, едва ли ще започне да работи честно дори ако му повишат заплатата.
  • Интересен и показателен е факта, че Народната Милиция за разлика от Полицията не взимаше подкупи и беше на съвсем друго интелектуално ниво ако щете – може би защото беше НАРОДНА?
По онова време много от полицейските служители са на „хранилка“ при организираните престъпни групи – триадите. Минава месец и лидерите на бандитите изведнъж изчезват. Обявяват ги за издирване, но така и не ги залавят. Най-вероятно те са били разстреляни без следствие и съд, макар че външното министерство на Сингапур отказва да потвърди този факт. Останали без „кралете“ си, мафиотските групировки бързо се разпадат. А с тях изчезва и причината за корупция – щом няма престъпници, няма кой да подкупва полицията. Днес правоохранителните органи на Сингапур предявяват много изисквания към желаещите да работят като пазители на реда. На проверка подлежи не само всеки от кандидатите, но и семействата им.
Друга сериозна стъпка е укрепването на Бюрото за разследване на случаите на корупция. През 1974 г. парламентът приема закон, според който бюрото има право да започне разследване, ако държавен служител или роднините му живеят не според доходите си. Презумпцията за невинност не съществува: не следствието, а самият чиновник трябва да докаже с какви пари е построил разкошното си жилище или е купил мерцедеса си. При приемане на държавна служба кандидатите трябва да декларират банковите си сметки, имуществото на съпругите си, на родителите си, както и на братята и сестрите си. Не се приемат хора с дългове и банкови кредити, защото се смята, че те са най-подходящи за корумпиране.
Румяна Ченалова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *