Go to ...

RSS Feed

23.07.2024

ВРЕМЕ Е ДА СЕ СЪБУДИМ!


 

Упадъкът на ценностната система заби българското общество в тинята на Европа. Дълги години ние се лъжем, че вървим към демокрация и просперитет, а всъщност тънем в духовна нищета, раждаща корупция, конфликти и недоимък. Измамната и отровна обществена среда, в която живеем вече няколко десетилетия, прогони в чужбина много наши близки, пропиля много таланти, съсипа живота на много обикновени хора …
В същото време на върха на обществения живот се изкатериха хора, в основата на чиято ценностна система стои собственото им его, ненаситно на власт и материални блага. Докато някои управляват институциите на принципа „Държавата – това съм аз“, други са принудени да търпят ежедневно абсурди в професионален и обществен план. Явната неправда се повтаря ден след ден и се превръща в норма на поведение. Дълги години обществото ни възприемаше за нормално:
• властимащите да са богати и да живеят в палати, докато обикновените трудещи изнемогват в кредити;
• началникът е велик, той може да те унижи или уволни, защото той има само права, а обикновеният трудещ се само задължения;
• децата и близките на властимащите черпят от правомощията им безгранично;
• колкото повече услуги и връзки свързват един началник с други началници, толкова по-могъщ е той и не подлежи на контрол, нито обществен, нито законов …
Разделението между облагодетелстваните от властта и обикновените хора е толкова голямо, че едните могат да определят „черното“ като „бяло“, или обратното, в зависимост от собствените си интереси.
Заради подмяната на ценностите, от която се възползва управленският „елит“, ние, българите, сме унизени до краен предел! Няма сфера от обществения живот, в която да сме равностойни или конкурентноспособни на останалите европейски общества! Образование, медицина, сигурност, спорт – къде сме ние?! Ако не е геният на българският индивидуализъм, който да измие срама от време на време, проблясвайки в отделни лични постижения, българското общностно развитие е една голяма нула!
Не можем повече да продължаваме така … всеки упадък има своя край! Духовната нищета, породена от ценностна разруха, не може да бъде повече затискана и насила налагана от угоените, отдавна преяли с власт и самозабравили се управници, които са узурпирали почти всички институции в България!

Време е да им припомним: „Управниците са смъртни, държавата е вечна.“

Време е да кажем: „Стига!“, „Край!“, „Не!“, „Оставка“ – много пъти и на много хора!

Време е да пречистим съзнанието си и цялото общество като изринем от институциите всички, предали българския интерес и самозабравили се нарциси!

Време е всеки да даде своя дан за обществото чрез дела и личен пример!

Време е да се обединим срещу разрухата и да градим!

България ще бъде възродена въз основа на изконните български цености и човешки добродетели!

Време е да се събудим и изправим!

 
 
 
 

 

 

 
 
адвокат д-р Георги Михайлов

завършил право в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *