Go to ...

RSS Feed

23.07.2024

ДИПЛОМАЦИЯТА Е ИЗКУСТВО, А НЕ МАНАСТИР ЗА ИЗОСТАВЕНИ ДЕВИЦИ


Ако трябва да обрисувам дипломацията и външната политика на България през последните тридесет години с една дума, то тя ще е: СРАМ! Пълен срам – от слагачеството пред „Великите сили”, до изборът на хора, които да представляват България пред света.

И докато в цял свят за посланици се подготвят и изпращат хора, с подходящо образование, обща култура, възпитание и интелект, то на Територията дипломатическото назначение се използва по-скоро като награда или заточение в зависимост от дестинацията. На хора, които са излишни тук или са свършили работа и трябва да им се намери далечно и безопасно място. Неща като способности, езици, възпитание и образование дори не се обсъждат.

А дипломатическите ни гафове са срамни дори и за нас. С едно обобщаващо нещо: бездарни лакеи. А дипломатите от кариерата бяха набедени за агенти на ДС и на Москва и принудени да напуснат. Като се даде терен на всички наши нови соросоидни агенти. Магарета, ама наши магарета! Предлагаха се и се назначаваха хора, крайно неподходящи за дипломатическа мисия или пък за конкретната държава. 
Всеки провалил се политик, но който може да си отвори устата, бива изпращан на „почетна” мисия в чужбина. Където може да се излага на воля.

И стигаме дотам бивши наши дипломати да бъдат хващани в дребни кражби в чужбина – срам за цялата ни държава, който обаче не само беше умело подминат от правителството, но и същата тази бивша дипломатка продължава да се вее по медиите и да наставлява.

Бивши наши дипломати сътвориха чутовни гафове, които бързо бяха замитани от министерството, в което почти не са останали професионалисти. А и не се е чуло за обучение на тези, които заминават. Поне на протокол и на обличане, защото за последното в интернет има достатъчно срамни снимки от срещи на наши дипломати.

Резултатът е ясен – външнополитическите ни отношения с много държави са пълна катастрофа, загубихме пазари и позиции – в Африка, в Азия, дори в Европа. В някои държави са закрити и посолствата ни. А сега се продават ударно и имотите на външно министерство – тъй като цървулите се сещат единствено как да осребрят имущество, но не и как да бъдат дипломати.

При назначаването на дипломати не се спазва Резолюция № 1211/2000 г. на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и изискванията на Мадридския критерий на Европейския съюз.

А от последните назначения става ясно, че тенденцията продължава. Една „дама”, минала през говорител, министър на вътрешните работи и т.н., става посланик в Израел. Която дори с журналистите не може да се справи както трябва. Понякога се чудя има ли дъно. Май няма….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Елена Цонева Гунчева – e адвокат

завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарски“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *