Go to ...

RSS Feed

23.07.2024

БОЖЕ, СПАСИ НИ ОТ ГЛУПАЦИ!


На пръв поглед – смислено и социално предложение! На пръв поглед. На втори лъсва цялата истина. Държавата не може да контролира цени в условията на пазарна икономика, без по някакъв начин да компенсира производители и търговци. По какъв начин ще се принудят търговците да спазват надценката и да не изнудват българските производители да намалят цената, което пък от своя страна може да доведе до фалити на производителите?

Икономиката не е толкова елементарна наука, но принципът е, че ако започнеш да контролираш едни цени без компенсация, те ще изчезнат от пазара. Факт, който многократно се доказа. По какъв начин ще принудят българските производители и търговци да продават на загуба или с много ниска печалба? Няма как!

Българските политици се отличат с минимални познания за всичко извън сферата на далаверите и политиката. Популизмът е груб и циркаджийски. Целта е народът да каже: Ей, гледай го този как мисли за народа, обаче другите го спират да осъществи намеренията си.

А всъщност "патриотът" просто Ви хвърля прах в очите, защото скоро ще има избори, където това предложение, макар и неприето, ще се развява по митинги и предизборни срещи като доказателство за добрите му намерения!

Каракачанов: Таван на печалбата за хляб и още 9 храни​

Политиката е и наука и изкуство. Профани нямат работа в нея, защото поразиите са жестоки, когато не разбираш какво правиш. А в момента от управляващите България няма почти нито един, който да разбира това, с което се занимава. Резултатът се вижда от всички.

Дайте да дадем! Това се разбира от призива на видния "патриот". Само че няма да дава нито той, нито държавата, нали? А ще удари отново бизнеса, който и без това е на ръба.

Още един проблем – ще натиснат българските производители и търговци. Чуждите вериги и търговци обаче ще си продават на нормални цени с печалба и ще смачкат и без това вече смачкания български дребен търговец и производител.

Така че, хайде се поспрете. Ако искате да направите нещо, поограничете се с разходите. Само от тоалетната ви хартия и селфи посещението на Боко Слънцето в ООН пресметнете колко бедни биха се хранили цяла година….нали сте популисти, пресметнете! За нормален живот са необходими поне 500 лева на човек на месец, тоест 6000 на година. Тоалетната хартия за една година ви е 260 000, посещението на Боко за селфи – около 190 000 лева, по 6000 премии за Коледа, 100 000 за кафе и вафлени чаши…..
Смятайте….

Боже, пази ни от глупаците!

 

 

 

 

 

 

 

 

Елена Цонева Гунчева – e адвокат

завършила Право в ПУ "Паисий Хилендарски"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *