Go to ...

RSS Feed

20.05.2024

Народна Република България


Или какво беше НРБ за обикновения българин?

това е една от последните статии на моя съмишленичка и поборничка за свобода и справедливост, чиято страница ФБ за трети или четвърти път изтрива – преценете сами колко струва свободата на словото днес в така наречения "демократичен свят" ☭

     Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99%   от народа. Останалия 1% бяха в Белене!
 За обикновения човек НРБ не бе долар за 96ст! НРБ не бе и мощна индустрия. НРБ не бе и ДС!   За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално!

     НРБ – когато ходиш по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне,   ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига бе – това да не е затвор. Железни врати по   входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци. НРБ = това   е когато познаваш ВСИЧКИ в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезнеш при всеки и да   си поискаш захар, сол или квот и да е.
НРБ- това е когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха. НРБ- тогавашните ГАСТРОНОМИ работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но НЯМАШЕ на всеки ред охрана. НЯМАШЕ НИКАКВА ОХРАНА! Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никой не му минаваше през главата да краде. НРБ- най доброто образование и то БЕЗ ПАРИ! Навремето учихме турците лекари да бъдат, а днес българите в Турция ходят да се лекуват. Отиваш в поликлиниката и получаваш карта за санаториум защото фелдшера ти е намерил някаква малка болест и ти си не ефективен да работиш в такова състояние. НРБ- времето когато малцинствата ги ограмотяваха и РАБОТЕХА по строежи и комунални предприятия. ВСИЧКИ! НРБ- време в което улиците бяха ИЗЛИЗАНИ до блясък и кметството не плащаше МИЛИОНИ на някакви олигарси!
НРБ- време в което БЪЛГАРСКИЯ милиционер на мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после ОТДАВА ЧЕСТ! И не заради някаква изгода! Милиционер бе нещо уважително! НРБ- време в което големите можеха да се доближат до дете и да попита има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не! НРБ- време което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше. НРБ- от работата ти даваха на смешни цени жилище! ИПОТЕКА никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките! НРБ – време в което не даваха камари трупове и силиконови проститутки. Предаванията бяха познавателни и образователни. НРБ- времена в които ако не отидеш в магазина една година то цените бяха същите! НРБ – времена в които стругар или шофьор бе също престижно като днес банкер. НРБ – времена в които ОХРАНИТЕЛ в училище бе извращение! Най страшна бе леля Пена с парцала за миене.

Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99% от хората.

На всеки километър
@smersh.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *