Go to ...

RSS Feed

23.07.2024

ПОДМЯНАТА НА ЦЕННОСТИТЕ


Един от най – големите грехове на прехода или по – скоро на тези, които със самочувствието на месии ни преведоха през него е опустошаването на ценностите на един народ и замяната им с карикатурен образ на обществен и политически морал.Това естествено доведе до краха на образованието и оттам до формиране на хора, имитиращи с гордост мутренското поведение от 90 години , ценностите, приоритетите му и от там начина на живот.
Според Лайбниц един народ може да се прероди с образование за 100години.Бих добавила, че може и да съсипе бъдещето си за 20.
Причините са две.
Месиите ни толкова могат.Икономиката на България се разпредели през 90 години между ченгета, мутри, сервитьори, охранители и т.н. на принципа „Аз давам – ти се отчиташ“В последните 10 години този принцип навлезе във върхова фаза.Лесното печелене на пари в сивата икономика, подкупните политици, чиновници, ченгета, държавни служители, магистрати, липсата на контрол възпроизведе в пъти морала на хората с куфарчетата, рекетьорите,дебелоглавите охранители с анцуг и две мозъчни гънки .

ДЕЦАТА НИ ИЗРАСНАХА в тази среда- вдишваха аромата на лесните пари, блестящите коли, разгула и запоите в ритъма на чалга ритъм с възклицателни междуметия вместо текст.

КАКВО СЕ СЛУЧИ С ОБРАЗОВАНИЕТО?
Неадекватни реформи, безмислени програми и методи, разработвани от хора , отдалечили се на светлинни години от реалните проблеми.

Тук е втората причина.Управляващите нямаха погрешна идея за реформата в образованието.Те нямаха никаква идея.
Всяка реформа следва промените в обществото и решава проблемите, които спъват развитието му.

Реформата в образованието трябва да започне с прераждане душите на ръководителите на държавата, на учебното дело, после на учителите, родителите и накрая учениците.Тази мисъл не е моя, а на автора на „Политическа психология“ Густав Льобон.
Образованието днес има за цел да развие способностите за запаметяване с цел получаване на високи оценки и диплома.
Ще цитирам пасаж от „Британска Индия“ на Шалей :
„Индусите претендираха само за талант и умение, а англичаните се занимават главно с характера.Защо?Защото това е истинската стойност на човека :хладнокръвие, когато трябва да се решава и бързина,когато се касае да се действа, съвест за противопоставяне на изкушението, енергия – за заплашването.“

Как се постига това ?Достатъчно е да се видят постиженията на германската, английската, американската образователни системи, залагащи на свободното мислене, поощряване на различността, творчеството, практиката.

Важното е да се възпитат принципи, ценности, умения и самочувствие, което всъщност прави учащият зрял човек с отношение към обществените нужди и своето място в света.

Днес младите българи не се интересуват от политика и обществени проблеми.По страшното е че не желаят да излезат извън личната си зона на комфорт и паратизират.Много потърсиха щастието си в чужбина.Малцина устояха на тежките изкривявания на обществения морал и са наша българска гордост.

Този грях на управляващите е смъртен грях.Разлагането на техния морал зарази нашето бъдеще.Всичко се купува – дипломи, шофьорски книжки, пост, дела, нечия съдба.Превърнахме се в държавата на алъш вериша.Държавата, която превърна в достойнство наглостта, лъжата, безпардонността, кражбите, политическото лицемерие и безсрамие.

Аз съм майка и няма да им простя.Никога!

А следващите, които ще дойдете добре помислете как се създават истински личности, човеци със съвест и морал и дайте възможност на неродените да бъдат българи със самочувствие и съзнание за дълг.

 

 

 

 

 

 

 

Румяна Ченалова

юристка – съдия наказателен състав

 в Софийски Градски Съд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *