Go to ...

RSS Feed

14.06.2024

БЪЛГАРИТЕ НЕ ПРИЕМАТ НАСТОЯЩИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ „ЕЛИТ“


Проф. Любенова, кои исторически факти са ни по-малко известни днес?

Колко от нас знаят, че Англия ни дължи до ден-днешен 80 000 лири за изгарянето на българската семинария в Цариград. Семинарията e опожарена през 1918 г., когато в Цариград влиза английски окупационен корпус. Британската армия пламва от сифилис от посещенията в публичните домове. Тогава главнокомандващият на корпуса казва, че му трябва помещение, в което да затвори всички проститутки. Не знам защо смятат, че духовната семинария е най-подходящото място. Семинарията е била разкошна, побирала е 100 души, които са разпуснати заради проститутките. Имало е протестни писма, в които се е казвало, че не е прилично духовно училище да бъде затваряно, както и че проститутките са опасен контингент. Впоследствие семинарията е запалена от жриците на любовта, за да могат отново да излязат на улицата. Дълги години се водят преписки и с турското правителство, и с Англия, но без резултат. Днес 13 декара пустеят до българската болница, като върху тях турците ще строят хотел. Ще ни дадат нещо, което няма да е равностойно на загубеното. Винаги сме имали слаба дипломация. Армията може да е силна, но стигне ли се до зелената маса, губим.

По линия на екзарх Стефан много неща започнаха да излизат. Този духовник е вербуван от най-различни разузнавания в Русия по време на следването си. Той е свързан също с руско-японската война през 1905 г. Изпраща руската ескадра да замине за Япония. Питаме лицето под расото кое е всъщност. Попаднах на преписки на негови съвременници, които го обвиняват, че е участвал в заговор за капитулацията на България, за да  излезе от Първата световна война и монархията да бъде свалена. До този момент екзарх Стефан е невзрачен архимандрит, който е убеден републиканец, член е на републиканско дружество в Швейцария. Той е работил срещу династията и държавата. Проф. Иван Илчев пита как духовно лице става нещатен сътрудник на френски генерален щаб по време на Първата световна война?

Друг непопулярен факт е, че правителството заповядва на 110-хилядна армия да сложи оръжие.

Има ли отговор на този въпрос?

Тези неща много трудно се доказват. За да даде човек отговор на такъв въпрос, трябва да има достъп до чуждите архиви, за да се види как хората са вербувани. Това трудно става. През 90-те години започна да се говори за  Г.М. Димитров. Британците разсекретиха от 9 секретни папки само няколко, които го показват в комична ситуация. Разсекретените архиви бяха преговори между САЩ и Англия. Английското разузнаване казва на американското: „На нас той вече не ни трябва, вербувайте го, той евтино се продава и с малко пари ще го купите”. Зададох си въпроса защо точно сега излязоха тези документи. Някой искаше БЗНС да не се възстанови. Някои преписки все още не са разсекретени.

Има ли поне малък шанс да си получим тези 80 000 лири, за които споменахте преди малко от Англия?

Никакъв. Темата вече не е актуална. Губим ценно културно наследство заради неадекватно поведение на окупационния английски корпус. Свикнали сме да възприемаме великите сили като миротворци, но те изобщо не са такива.

Потаря ли се историята днес?

Първата световна война има срастване на политическата класа със сивата икономика и има източване на държавните средства. Към държавната институция се прилепват частни дружества, които източват държавните пари. Тази ситуация много прилича на сегашната. Попитахте ме можем ли да си върнем имотите. Не можем, защото Буровци между двете Световни войни създават българо-турски дружества. По отношение на екзархийските имоти имат агресивна политика – да отнемат имотите от църквата и да ги усвоят. Защо по време на Първата световна война ген. Рачо Петров изнася  26 вагона маково семе по каналите на Италия, Западна Европа и Близкия Изток? Защо в Македония има чифлици, а в останалите български земи в османската империя хората са имали частна собственост? Защото се отглеждат растения, които са свързани с експорт. Като отворите учебник по история, ще прочетете, че англичанинът Сенклер вдигал въстание в Родопите, как не искал руските войски да навлизат и т.н. Никой обаче не си задава въпроса кой е той. Сенклер е чифликчия в османската империя, той експлоатира населението от Родопите. Мислите ли, че той иска тези земи да се освободят, след като върши каквито иска беззакония – може да убива чифлигарите, може да ги експлоатира, да им хвърли една кора хляб и да печели.

Кое представлява за Вас интерес днес като историк?

Напоследък имаме интерес към съдбата на обикновения човек. Питала съм се кое дава право на едни политици безотговорно да жертват живота на толкова хора. Наскоро избухна поредния скандал за двореца Враня. Има документи, от които става ясно, че правителството на Иван Евстратиев Гешов не отпуска пари за санитарен пакет (бел. р. бинт, превръзка) за българската армия и българските войници са умирали от изтичане на кръв и от холера. В същото време, възползвайки се от това, че няма парламент заради войната, дава пари на принцовете Борис и Кирил да отидат на конни състезания в Мюнхен, както и отпуска 220 хил. лв. за дострояване на двореца Враня. Това е престъпление. Войниците са лишени от медицинско обслужване  заради принцовете. Няма пионерни части, които да изкопаят тоалетни, заради което войниците са заразяват от холера. В окопите при Чаталджа войниците не могат да стоят нито прави, нито клекнали, защото има 40 см вода.

На фона на това Фердинанд бави преговорите в Лондон, защото иска да си вземе остров Самос, Самотраки, Тасос за себе си. През това време гърците вземат Света Гора, която до ден-днешен се води гръцка територия. Защо на тези преговори управниците не са поискали нашите два манастира?!

Кои са историческите грешки на днешните управници?

Правителство, което не създава средна класа, обрича държавата на гибел. Ликвидирахме и малкото средна класа, която имахме. Гръбнакът на едно общество е именно тя. Ножицата у нас се отвори много – разделихме се на бедни и богати. Богатото население иска да се изживява като елит. В съзнанието на обикновения българин обаче няма как мутрата и силиконката да бъдат елит.

Правителство, което пълни бюджета само от данъци и качва непрекъснато цените, не може да издържи дълго. То е бомба със закъснител.

Говори се за демографска криза. Проблемът не е в числото. През Балканската война ние сме били 5 млн., а армията ни е 800 000. Това е, защото населението е било младо. А в момента то е старо. Чувам, че правителството щяло да увеличи на младите докторанти стипендията от 480 на 500 лв. и така щяло да ги задържи в България. Наистина ли смята това? Сриването на интелигенцията е целенасочено. Съгласна съм, че няма правителство, което да иска да има умен народ. Интелигенцията е тази, която генерира идеи, която може да даде визия за развитие. Когато не искаш да има истински образована класа, къде отиваш? Кога най-после законът за висшето образование ще се промени генерално? Явява се студент на изпит и го късаш. Явява се на поправка –пак го късаш. Идва ликвидационната сесия и той знае, че ти ще го пуснеш. Според Закона, ако няма успеваемост, бройката се закрива. Какво качество на образованието може да има при това положение?

Каква оценка бихте дали на 44-то НС?

Днешният парламент е на най-ниско ниво. След Освобождението нашият елит е учил в световните университети. Идвайки у нас, няма как да не принесат този опит. Те обаче са транслатори на чуждата култура и на чуждите решения.

Днешните депутатите се карат, демонстрират противоборство, което е театър. Дават възможност на задкулисието да работи спокойно.

А на правителството?

Днешните министри са хора, хванати от улицата – днес са в едно министерство, утре в друго. Не знам специалисти по какво са – по всичкология ли са? Те са удобни политически и зависими. Подборът на кадри, който върви само по партийна линия, няма как да бъде качествен.

Живеем в общество, в което пропагандата е много силна, както и манипулацията. На нас, историците ни, ни подбутват дадени досиета и си мислят, че ние сме глупави. Не ни се дават досиетата, които трябва да видим, нямаме достъп до тях. Това също е манипулация.  Шегувам се, че не искам да ме пуснат в руския архив на Външно, а в този на финансовото министерство. Там ще видя кой колко пари е получил под масата за предателство.

Интервю на Даниела Николова

 

 

 

 

 

 

 

проф. д-р ЛИЗБЕТ ВЪРБАНОВА ЛЮБЕНОВА

БАН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *