Go to ...

RSS Feed

23.07.2024

ШАХ И МАТ


На 02.08.2019г.с пар.39 ал.3 от ДЗР на Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс, НС приема, че след общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. машинното гласуване се произвежда само на избори за народни представители, на избори за президент и вицепрезидент на републиката и на избори за членове на Европейския парламент от Република България и на тези избори НЕ СЕ ДОПУСКА гласуване с хартиени бюлетини, освен в случаите по чл. 212, ал. 5.

Проблемът, който осуети машинното гласуване въпреки предходните изменения на ИК се корени в поведението на МС.Нямало предвидени средства в държ.бюджет!

Днес Борисов отново се вживя в ролята на всеопрощаващ и смирен богоподобен :
„Възлагайте, купете,да произвеждайте… Мислете къде да се складират, как ще се охраняват, как ще се защитават от кибератаки. Целта беше да казват, че всички са за машинно гласуване, само ГЕРБ и партиотите не са. Ние пък сега ставаме водещи“
Всъщност МС е длъжен да изпълни задълженията си да осигури средства за провеждане на машинното гласуване.
Ако не го направят ще се провалят следващите парламентарни избори / вкл. при предсрочно прекратяване мандата на НС и МС.Това означава служебен кабинет, назначен от президента с продължителен мандат.А едва ли “ ГЕРБ“ и Борисов ще са доволни.
През 2021 предстои преброяване на населението/ в целия ЕС/, което ще установи действителния брой гласоподаватели.Това също е опасно за управляващите.

Борисов е в шах – ако подаде оставка сега , България няма готовност за машинно гласуване, което предпоставя служебен кабинет с продължителен мандат.
Ако чака изборите през 2021г. избирателните списъци ще са реални.От друга страна до март 2020г. ЦИК е задължена да изготви пътна карта за електронното гласуване.Вече са проведени уредените в ИК експериментални гласувания, което ще направи възможно сънародниците ни зад граница да гласуват при облекчени условия.
Вярно е, че всички кодове по софтуера са в ръцете на М.Константинов, но и това има решение.😉
Притиснат от задълженията на България като държава- членка на ЕС да траспонира европейски регламенти и директиви относно изборния процес, а и оплетен в собствените си хитринки, Борисов застана в положение „Шах!“

 

 

 

 

 

 

 

 

Румяна Ченалова

юристка – съдия наказателен състав

 в Софийски Градски Съд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *