Go to ...

RSS Feed

23.07.2024

ГЕШЕВ И НЕГОВАТА ПРОКУРАТУРА


Аудиозаписите с гласа на президента Радев са направени в рамките на разследване на злоупотреби в армията, каза главният прокурор Иван Гешев по БНР. Това е първото публично обяснение на прокуратурата за това на какво основание е бил записан разговор между държавния глава и комнадира на военновъздушните сили Цанко Стойков.Касае се за фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините.

От тази информация следва, че ген.Стойков, чийто телефон е подслушван е лице, което има нещо общо с разследването.Фактът, че предмет на разследване са сделки , в които участват лица с военен чин / по чл.396НПК/ говори за подсъдност на военен съд, респективно военна прокуратура.Самият израз “ разследване за злоупотреби в армията“ поставя под въпрос компетентността на цивилната прокуратура.
Защо делото е образувано, води се разследване, прилагат се СРС от цивилна прокуратура е въпрос не само на компетентност.Защо специализираният съд е дал разрешение за подслушване,без да е компетентен също е въпрос, който изисква отговори.
И не на последно място дори да се приеме, че специализираната прокуратура е компетентна да образува делото и ръководи разследването, пак е налице тежко нарушение на закона:

1.Получавайки чрез приложеното СРС данни за извършено друго РАЗЛИЧНО / твърденията за укриване на документи/ от предмета на разследване престъпление е следвало веднага да обсъди въпроса кой е компетентен да да проведе разследването по това ново престъпление.

2.В съответствие с правилата на ЗСРС В СРОК ОТ 24 ЧАСА да изпрати материалите на военна прокуратура.

3.Да не огласява и ред от данните по приложените СРС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Румяна Ченалова

юристка – съдия наказателен състав

 в Софийски Градски Съд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *