Go to ...

RSS Feed

14.06.2024

БИТКАТА ЗА БЛАГОЕВГРАД


В последни дни прочетох доста коментари и изказвания във връзка с предстоящия местен вот. В социалните мрежи, които иронично останаха единствения свободен (и не до там безопасен начин) да изразяваме позицията си, се срещат мненията на ядосани, отчаяни, доволни и безразлични граждани. Появиха се кметски обещания и извинения, грозни атаки и доста срамни компромати, но най-ярко се прояви страха. Страхът се предава бързо, като зараза без лек от гражданин на гражданин. Страхът във всичките му основни форми – страх да бъдеш себе си, страх защото си зависим, страх от промяна, страх от необходимост. Да вярваме, че сме в състояние да живеем живота си без страх е огромна илюзия, той е част от живота и отразява пряко нашата зависимост. Страхът е най-силното оръжие по време на избори – не парите, не корупция, а страхът. Упражнявайки правото си на глас, обаче, от нас зависи бъдещето на града, на децата ни, на родителите, на самите нас. Ще кажете, нормално е човек да го е страх, какво да се прави всеки си пази хляба?! В речника ще открием, че антоним на страх е смелост и че именно смелостта е тази, която ще ни избави от носещото се във въздуха чувство на тревожност, нужна ни е смелост. Смелостта уважаеми Благоевградчани не идва сама, тя идва след мъдростта, а мъдрост ще придобием със знание. Време е да си зададем въпроса – какво знаем за града в който живеем? За това реших да направя някой справки, реших да сравня Благоевград с градове избрани на случаен принцип, извадените данни са от сайта на НСИ, jobs.bg, calculator.bg, сайтовете на различните общини и др.
По данни на НСИ:

1. Средната работна заплата е около 1300лв, най-висока е в София – 1730, най-ниска е в Благоевград е 800, за справка (Варна- 1145, Враца- 1213, Русе-1031, Стара Загора-1164, Пловдив-1082) Резултат: terrible.
2. Цена на кубик вода Благоевград към 31.10.2019 е 2,24лв. Цена на кубик вода към 10.10.2019 е бил 1,60. Сравнение с други градове: Пазарджик – 1,64лв, Бургас – 3.00лв, Перник – 0,26лв, София – 2,58лв, Стара Загора- 1,73лв. Резултат: not great, not terrible.3.

Населението на Благоевград е 69 500. При търсене за обяви за работа в jobs.bg с ключова дума Благоевград излизат 149 обяви за работа. От тях обяви за: Мениджмънт и бизнес развитие – 1, Право и юридически услуги – 0, Архитектура и строителство – 7 (по 1 за монтажист, машинист, багерист, строителен работник и техн. Ръководител, ел. техник); Банки и кредитиране – 8; Инженери – 1; Контакт центрове – 8 ( оператори за интернет магазини); IT разработка и поддръжка на софтуер – 0; Медии – 0; Счетоводство, одит и финанси – 1; Химици – 0; Транспорт и логистика – 8; Шофьори и куриери – 13; ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ФАРМАЦИЯ – 2 (за търговски представител и пом. фармацевт), Образование и преводи – 0; Ресторанти и кетъринг – 29 и др. Или общо взето от 149 работни места близо 1/5 са за обслужващ персонал, 1/5 за шофьори и спедитори в транспортния бизнес и 0 за хора с образование в областта на маркетинга, финансите, правото, счетоводството, химия, физика, IT, педагогика, архитектура и др. Резултат: Потресаващ

Неправителствената организация Антикорупционен фонд е сезирала прокуратурата и АДФИ за:
Договор на общината с „Led светлина 2015“ на стойност 1 845 633лв. за смяна на улично осветление и допълнение към този договор на стойност 433 363лв. за непредвидени обстоятелства във връзка с изпълнението на проекта. 433 363лв. са похарчени за силно корозирали стълбове, липса на стълбове вследствие на извършено ПТП, дефектирали кабели, невъзможност да се преработят съществуващите двойни и четворни рогатки за монтаж на новите осветителни тела. На въпроса какво е осветлението в града и как са похарчени тези над 2,5 милиона всеки сам ще си отговори.*

Антикорупционния фонд попита и защо Благоевград е първенец по изхарчени пари за информационно и медийно обслужване – 511 000лв за период 2017-2019 (фестивали има и по другите градове и то доста по-големи).

* Опитах да направя справка за това на кого са били възложени по-скъпите обществените поръчки, в повечето случаи документацията не е достъпна. Къде по точно е прозрачността?

Гордост за досегашното управление са ремонтните дейности извършени в Благоевград. Нямам против, само дето некачественото изпълнение си личи от километри. Разходете се из Благоевград на дъжд, минете през площада и пред общината, а след това по малките улички в кварталите.

* В нашия град често се говори за култура и фестивали. Ето няколко факта – имаме Франкофоли; имаме ремонтирана зала Пейо Яворов. Лично мнение е, че спортът в Благоевград не процъфтява.

* Благоевград не изостава и по отношение на фотографията и изкуството и ние си имаме еротично фотографирана зам. кметица, не е само кандидатката от Момин Проход! Нашето момиче, обаче си е най-хубаво. И не, не ми обяснявайте как не ме интересува, дамата открива детски градини, учебни години и говори за образование и морал. Живеем в свободен свят, но не трябваше ли управляващите ни да бъдат достойни и морални граждани? Има още доста въпроси към тази симпатична дама. Защо нейни роднини са на ръководни постове без да имат нужния ценз? Как е придобила апартаментите си? Защо има ясно несъответствие между декларирания ѝ доход и частните и вложения. Не е моя работа кой как си харчи и добива парите, стига да не е на обществена позиция.

* И последен факт по официални данни Благоевград е намалял с 6000 души.

ИМАМ И НЯКОЛКО ВЪПРОСА:

– Защо в общината се наблюдава груба намеса в малкия и средния частен бизнес на гражданите?
– Защо се толерират лица добре познати на МВР още от 90те години?
– Защо приятелския кръг около кмета се свързва с изпълнението на обществените поръчки?
– Защо същия този приятелски кръг е по-компрометиран и от дявола?
– Защо управляващите си позволяват да заплашват индиректно със спиране на държавното финансиране на Благоевград?
– Какво стана с най-печелившото предприятие в Благоевград – Булгартабак? Защо общината позволи на управляващия холдинг да затвори всички производства? – Колко пари се харчат за заря годишно? 
– Защо хора, които не живеят в тази страна повече от 5г си позволяват да дават компетентно мнение по въпроси свързани с местната власт?

Mariya Ivanova

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *