Go to ...

RSS Feed

14.06.2024

ИМА ЛИ АРМИЯ БЪЛГАРИЯ И БЕШЕ ЛИ НУЖНО ЗАКУПУВАНЕТО НА ИЗТРЕБИТЕЛИ ОТ САЩ?


Веднага искам да поясня, аз не съм специалист във военнотехническата област, не съм и експерт в областта на отбраната, но чисто по пътя на логиката бих искал да изкажа своето мнение по въпроса, защото съм убеден, че компетенциите ми в никакъв случай не са под средното ниво на депутатите от групите на ГЕРБ, ВМРО и ДПС, които аргументирано подкрепиха закупуването на 8 броя многоцелеви изтребители Ф-16 от САЩ.

За да си отговорим на въпроса «Има ли армия България и беше ли нужно закупуването на изтребители от САЩ?» – съвсем прагматично и безпристрастно – първо трябва да си зададем въпроса –«За какво служи армията?». Като се замислим основната функция на армията е да охранява териториалната цялост и независимост на държавата.

Първо при нас териториалната цялост се охранява от полицията защото българската армия няма такъв ресурс (ако имахме гранични войски то техния брой би бил по-голям от броя на цялата ни налична армия)!

Второ армията ни не е в състояние да гарантира националната независимост и именно поради тази причина ние се намираме в колективен блок за сигурност – НАТО, който «гарантира» нашата национална независимост!

В такъв случай обаче остава въпроса за какво служи българската армия? А Българската армия служи за изпълняване на мисии на НАТО! Следователно днешните функции на българската армия са сведени до това те да са подразделение на НАТО и да изпълняват негови мисии! Сега остава да си изясним, кой командва българската армия? И според националното законодателство това би следвало да е българското правителство, а де факто то е само нещо като интендант на българската армия, чието командване е под шапката на НАТО – защото от блока определят на какви изисквания да отговарят българските военни и с какво снаражение да са оборудвани, от блока се определят и мисиите на които се изпраща българската армия!

След като си изяснихме, че българската армия е подразделение на НАТО и изпълнява негови мисии остава да си изясним, каква е функцията на българската държава, а тя е сведена до обикновена интендантска функция – да осигурява оборудването и началната подготовка армията! Въпроса е има ли въобще избор българското правителство по отношение на това какво да развива в българската армия? И отговора естествено е НЕ – нима командването на НАТО би оставило на българското правителство да определя какво да развива в българското подразделение на алианса – изключено!

В такъв случай има ли полезен ход българското правителство въобще? И тук е момента да споменем, че не е нужно да се открива топлата вода, когато това са сторили други преди нас (Германия например)! Какво прави Германия за да не влага пари в НАТО (което си е чисто американско формирование, в което са включени васали), Германия харчи пари в социални проекти, развива образованието, индустрията (до колкото това й позволява ограничението да не развива ядрена енергетика), високите технологии и др. В това отношение ГЕРБ също със строителната си политика правят нещо подобно, но явно крайно недостатъчно, щом им остават пари да харчат и за оръжия, чието закупуване дори не решават те.

Сега след като за поредна година и този път не при определяне на бюджета, а по средата на финансовата година НАРОДНИТЕ ИЗЕДНИЦИ в лицето на ГЕРБ, ВМРО и ДПС решиха да похарчат нови 2-3 милиарда за чужди нужди и интереси, както изяснихме по-горе. В такъв случай защо българите са най-бедните в ЕС? Защо над 1.500.000 българи живеят под официално обявения в България праг на бедност? Сега вече правителството не може да се крие зад лъжливото обяснение, че няма финансова възможност! Когато в парламента БСП искаше да се гласува минимална пенсия 300 лева от ГЕРБ и ОП контрираха, че за целта са необходими 800 милиона лева, чието изплащане щяло да счупи държавата по думите на премиера Бойко Борисов! Сега ние сме свидетели, че сума, която е три пъти по-голяма не е в състояние да счупи държавата???

Защо в такъв случай господа от ГЕРБ, ВМРО и ДПС вие държите българите умишлено да мизерстват? Защо сте оставили децата да умират, чакайки някой да им събере пари за животоподдържащи операции? Защо така неистово мразите българските граждани, че не им давате да живеят живота който заслужават? Убеден съм, че истинската причина скоро ще стане явна за широката общественост и ще е с крайно неблагоприятни последствия за управляващите.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Емил Христов Величков – завършил Право

в Югозападен университет „Неофит Рилски“

член на „Съюза на юристите в България“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *