Go to ...

RSS Feed

20.05.2024

СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ


Днес НС отхвърли идеята на БСП за промени в Закона за семейните помощи за деца. След повече от два часа дебати, текстовете, предложени от левицата, бяха отхвърлени, като по-голямата част от мнозинството гласуваха с „въздържал се“. 18 депутатите бяха против, 76 се въздържаха, 76 бяха „за“.

От левицата настояваха за предоставяне на еднократна помощ за всяко второ и трето дете, която да бъде в размер на 10 минимални работни заплати и да се дава само на родители, осигурявали се за период от две години преди раждането. От БСП настояват също помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири и освен първокласниците, да обхване и децата до четвърти клас. За учебната 2018/2019 година тази еднократна помощ е 250 лева Допълнителните средства, необходими за тези мерки, биха възлизали на около 90 млн. лева.

Опозицията мотивира предложенията си с бедността и социалното разслоение на българското общество и се позова на статистика, според която в риск от бедност или социално изключване живеят 510 000 деца.

Коалицията ГЕРБ-ОП отново е срещу народа!

От ГЕРБ предпочетоха да не говорят за проблемите с бедността, а да наблегнат на редовните антикомунистически лозунги от трибуната. В България нямало млади хора заради БКП, обясни Спас Гърневски.

Социалните помощи не решават демографските проблеми, бе тезата на Светлана Ангелова от ГЕРБ.

„Обединени патриоти“ не намериха друг аргумент срещу идеите на БСП, освет този, че идват от опизицията. Според Валери Симеонов закопроектът не бил изпипан, а според Павел Шопов промените в закона били „плахи и нерешителни“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Румяна Чаналова

юристка – съдия наказателен състав

 в Софийски Градски Съд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *