Go to ...

RSS Feed

14.06.2024

ДЕН НА ПОБЕДАТА, ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ


Днес е паметна дата в историята на Европа. И без значение на интерпретациите, е безспорно, че 9 май 1945 година обръща хода на историята не само на Европа, но и на света. Размества се историческата и политическа карта на света. Но гледайки днешния ден, се убеждавам, че човечествтото никога няма да се поучи от историята.

В началото на двадесети век Европа е във войни – безкрайни, една след друга, с поводи и без поводи, но с една цел – териториални завоевания. Несправедливост след несправедливост, които водят до нови и нови войни. Защото, ако Германия не беше поставена на колене и не беше унизена, можеше и да няма Хитлер и Втора Световна война. В края на Първата Световна война България също е унизена от Ньойския договор и губи много територии, плаща репарации и е доведена до ръба на мизерията и оцеляването.

Хитлер е чудовището, родено от същата тази Европа, която днес в тържеството си не забелязва грешките си и продължава да допуска същите. Още от времето на Наполеон, който е тръгнал да търси майка си в Русия. Днес същата тази Европа се прави на ударена, че не знае кой спечели Втората Световна война.

И дали пък няма и леко съжаление? Защото хайде да се замислим, че много от сегашните стабилни членове на Европейския съюз бяха съюзници на хитлеристка Германия и одобриха нападението срещу Съветския съюз. А и една от грандиозните идеи на Хитлер е обединена Европа с водач Германия. Заменете пречупеният кръст със синьо знаме със звезди и намерете разликите. Днес вече няма концлагери. Има войни водени от американските партньори на ЕС и от техните съюзници от Европа, довели целият Близък Изток до пълна катастрофа и провокиращи милиони бежанци да тръгнат към нашия континент. Днес няма хитлеристки зверства, има бомбардировки върху мирни градове в Сирия, Либия, Ирак….все пак Европа има интереси. А жертвите нямат значение.

И отново Европа тръгва срещу Русия. Не се научиха! Търсят поводи, дори малоумни като случаят „Скрипал” и отново всяка политическа реч започва с „С Русия трябва да бъде унищожена”. Лудостта явно никога няма да спре. А за много днешни европейци милионите загинали само за пет-шест години, са просто статистика. Днес ги учат, че САЩ са победили Германия, въпреки че те се намесват в края на войната, когато вече се вижда кой е победителят, за да могат да участват в разпределението на трофеите.

Днес европейските ученици не учат за Сталинградската обсада, за битката при Курск, за Зоя Космодемянская….а когато не знаеш историята, ще я повтаряш, докато я научиш.

И тъй като лагерите отново са разделени, ще кажа: Поклон на всички загинали през войната, безсмислени жертви на лудостта на Европа! Победата понякога е пирова. И Русия е единственият победител в тази война, защото единствено тя се е защитавала, а не е нападала! И то достойно. Защото за Русия войната е Великата Отечествена! Честита победа!

Елена Цонева Гунчева – адвокат
завършила Право в ПУ „Паисий Хилендарский“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *