Go to ...

RSS Feed

19.04.2024

ЩАТНИТЕ КЛЕПАЛА* НА ГЕРБ


Щатните клепала* на ГЕРБ вече открито лансират тезата, че партията трябва да отрече порочните практики и трябва да застане на страната на, цитирам, “добрите и правилните”. От самото начало е ясно, че някой от тяхната черга сложи динена кора на Цветанов и началника му, но идва времето той, Новият, да излезе на сцената. Неслучайно преди седмица Борисов любезно беше поканен да се оттегли на спокойствие в Банкя, но той като че ли не разчете намека. Отдавна членове на кабинета му, по време на форуми, изказват тези, обратни на неговите, и по-наблюдателните отколе бяха наясно, че този момент ще дойде. Тъжното е, че това е най-добрият начин да оцелее политическият Франкенщайн ГЕРБ. 
Сценката е: “Чисти и светли души и умове заменят порочните и корумпирани в ГЕРБ”…и ГЕРБ се причестява по Великден и заблестява с нова, по-силна светлина…
Вярвате ли?! Ако бях на 20-30 г сигурно и аз щях да се вържа на този номер, но понеже в последните 5 години гледах действията им от първия ред, това няма как да се случи. Който си мисли, че за всички злоупотреби с фондове, корупционни сделки и пагубни, за държавата, решения на този кабинет е виновен Цветанов и той е единствената маша на Борисов, жестоко се лъже. Всъщност време е да стане ясно, че крайната мишена е Борисов. Особено след посещението на Медведев. На задграничните му покровители вече търпението се изчерпа и според тях навечерието на изборите за ЕП е най-подходящия момент да освежат повмирисания стайлинг на подопечната им партия. Ще ни го представят като Вятърът на промяната или нещо такова, но всъщност си е прехвърляне на властта на по-верния и по-изпълнителния, защото Борисов шикалкавеше – хем им вземаше парите от фондовете, хем нищо от тях не работеше; хем спираше енергийните проекти на руснаците, хем бизнесът им тук си е ОК, че дори и нови договори започна да подписва.
Тук им е необходим ястреб. Няма нужда да е много умен, важното е да минава за такъв. Няма нужда да е визионер, важното е да внушава такова усещане и средностатистическата чиновничка да се прехласва от лафчетата и парфюма му. Също като едно време Борисов беше обожествяван от армията баби и домакини, сега светлините ще се фокусират върху образа на “новатор и прогресивен лидер”. Борисов ще си отиде като Костов и Живков – изненадан и извлечен от политиката не по волята на избирателя, а чрез зад кулисни/гранични игри. 
Изглежда, че гушера си реже опашката, но всъщност му я режат.
А ние сме само зрители – повечето неразбиращи какво се случва. Но какво е значението, щом сме само зрители и някой друг мести фигурите по шахматната ни дъска.


*Значение на думата клепало
мн. клепала, ср.
1. Дъска или метална плочка, която издава звук вместо камбана, обикн. в манастир.

 

Пепа Сомлева

Завършила Политология. Национална сигурност във

Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *