Go to ...

RSS Feed

19.04.2024

ЗЕЛЕНИЯТ РЕКЕТ СРЕЩУ БАНСКО ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯН!


Банско е добър пример за всичко дясно, което би трябвало да допадне на въпросната група. За българските възможности той е великолепен курорт, стопанисван от частници, които са подкрепени от цялата община и местното население, защото регионът просперира.

В него се провеждат състезания от световната купа по ски. През лятото има два големи джаз и театрални фестивали. Има и фолклорен, но да кажем, че това не се харесва на умните и красивите. Банско ежегодно е избиран в допитване сред около 2 млн. души за най-добър зимен курорт, а напливът от чуждестранни туристи е огромен и се повишава всяка година.

Всички екологични изисквания се спазват с изключение на огромното количество автомобили и автобуси, които се качват в планината, защото заради зелените протести и юридическия им тормоз няма втори лифт. На всичко отгоре се оказа, че собственикът на фирмата-концесионер е световна знаменитост.

Последното би трябвало да хвърли софийската снобария във възторг, но не би. Знаете ли защо?

Защото според умните и красивите всички хубави неща, които изброих, се свързват с Цеко Минев и Първа инвестиционна банка. Няма никаква друга причина за техните “природолюбителски” ексцесии. “Защо той, а не друг, по възможност наш“ – това е патосът на грижата им за природата. Както обичат да делят ченгетата от ДС на “добри”, защото са наши, и “лоши”, защото не са.

Всичко в техните очи би изглеждало фантастично, а Банско щеше да е раят на България, остров на нормалността и пример за западния успех на българска почва, ако сменим само три имена в тази конструкция. Нека за миг си представим, че ски курортът в Банско се свързваше с Левон Хампарцумян и “УниКредит Булбанк”, а Баришников или Берберян бяха мажоритарен собственик на фирмата-концесионер.

Мисля, че нямаше да се спи от възторг в последните години. Вместо протести същите хора щяха да леят суперлативи за елегантната перла на градскостта, нормалността и уюта в сърцето на планината, а накрая да поканят Кристо да опакова Пирин, защото толкова много ум и красота на едно място трудно се понасят. Това е цялата работа, няма нищо друго.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Явор Илиев Дачков – български журналист

завършил Богословие в СУ „Св. Климент Охридски“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *