Go to ...

RSS Feed

19.04.2024

ЧУДЕСА НЯМА! СВИКВАЙТЕ!


Българинът е много вярващ човек. Вярващ в идоли и чудеса. В Бог – не толкова, християнството му е отвлечено и непостоянно. Но….ние винаги вярваме, че Вселената ще се погрижи за нас, дори когато ние не сме се погрижили за себе си. Много, много странно!

Българинът вярва, че Вселената ще сътвори индивидуално чудо специално за него – ще си купи билетче от Националната лотария, ще го изтърка и ще се събуди на Малдивите. При това вярата му е яростна и постоянна – дава и последните си пари за талончета. И гледа с оцъклени и вдъхновени очи поредният селянин, „спечелил“ от небето пари!

Българинът вярва, че Вселената ще нареди нещата така, че държавата да се оправи, докато той стои в кръчмата и мечтае за „България на три морета“, да спечели пари от лотарията или да ги намери, любимият му отбор да спечели мача и съседът му да се тръшне от загадъчна болест. Всички тези мечти карат нашенският Бай Ганьо да се усмихва до ушите и да се НАДЯВА…..

  Също както се надява да се появи ПОЛИТИК НА БЯЛ    КОН,      който изведнъж да оправи държавата, народа,      него, жена му, къщата, и кучето на съседа…. Много е важно този политик да е НАРОДЕН ЧОВЕК, тоест да не си позволява извращението да слага костюми и официално облекло, да яде шкембе чорба с чесън преди важни срещи с избиратели и да псува на майка политическите си врагове. В никакъв случай СПАСИТЕЛЯТ не трябва да има някакво по-сериозно образование, това е много СЪМНИТЕЛНО! Те образованите нищо не разбират от управление на държавата, за разлика например от таксиметровите шофьори. Па и на какъв ще се прави, а? Да не е нещо повече от Бай ти Ганьо?

Мечти, мечти….стои българинът пред салатата и ракията, търка билетчета и мечтае за СПАСИТЕЛЯ, който ще го оправи! Засега само с оправянето се случва….макар и не по начина, по който Ганьо си го представя!

 

Елена Цонева Гунчева – e адвокат

завършила Право в ПУ "Паисий Хилендарски"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *